HTML

Napi magyar klip

avagy minden napra egy magyar videoklip, kiegészítve a saját véleményemmel.

Az év magyar videóklipje 2012

2012.12.31. 07:00 bulvármédiás =>

Miért? Minden fiatal generációnak megvannak azok a számai, amik örök érvényűként megmaradnak, és később referenciapontként hivatkoznak rájuk. Az idei választottam, a Punanny Massif - Élvezd című száma ezek közé tartozik.
A pozitív életfelfogás jegyében íródott, tökéletesen koherens szöveg, és a lassú, meditatív hatású zene olyan egységet alkot, ami már-már tökéletessé teszi számot. Persze fennállt a veszélye annak, hogy a sok mondavaló miatt túlcsordul az egész, itt valamiért mégsem estek ebbe a csapdába, sőt, amennyire lehetett, elkerülték a közhelyességet, amit kreativitással pótoltak. Megkockáztatom, hogy a Kispál és a Borz - Ha az életben... című száma óta nem volt ennyire összerakott magyar muzsika (érdekes, hogy ők is pécsi együttes).
Emiatt nem volt csoda, hogy a fiatalok azonnal megszerették, nyáron szinte nem lehetett olyan tininél okostelefont (mert az MP3 már kiment a divatból!) találni, amin ne lett volna rajta ez a szám. Kár viszont, hogy a VIVA révén csak a 25 éven aluliak ismerték a számot, az idősebb generáció nagy többsége kimaradt belőle - pedig ha tudnák, hogy mit veszítettek,
Tavaly már emlegettem ezt a számot, idén meg is lépte az együttes, és megcsinálta a videoklipet - amitől az együttes hírneve egy új csúcsra emelkedett. És bár lehet igazuk vannak azoknak, akik szerint a régi, kis társasági koncertek jobbak, hangulatosabbak voltak, viszont azt se felejtsük el, hogy az együttes megdolgozott a megérdemelt sikerért! Csak így tovább a jövőben is!

Érdemesnek tartom viszont megjegyezni, hogy hatását tekintve egy ideig egy másik szám vezette ezt a listát, ami tökéletes ellentéte ennek a fenti számnak: Deniz feat. Palej Niki - A hazám
A dal a fekete-magyar valóságból merítkezik, de ugyanakkor nagyon is hatásosan, technikai oldalról kifogástalanul felépítve. nyers keserűsége miatt nem csoda, ha a megjelenését követően rengetegen fölkapták, bár szerintem többet is érdemelt volna mint egy másik hasonló versenyző. Igen, a Belehalokra céloztam...
És hogy a két szám között hol húzódik a valóság? Valahol a kettő között terül el, de remélhetőleg nem félúton, hanem inkább az Élvezd!-hez közelítve.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimagyarklip.blog.hu/api/trackback/id/tr954987496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása