HTML

Napi magyar klip

avagy minden napra egy magyar videoklip, kiegészítve a saját véleményemmel.

1 éves a Napi Magyar Klip!

2012.07.01. 07:00 bulvármédiás =>

A mai nap abban különleges, hogy nem közlök semmilyen videót, hiszen ez egy különleges nap a blog "életében": egy éve, hogy elindítottam a Napi Magyar Klip-et!

Ez idő alatt igyekeztem széles spektrumot felölelni a hazai könnyűzenei kínálatból, és mélyen meríteni mind a múlt, mind a jelen ismert és a feledés homályába merülő alkotásai között. A legjobb az egészben, hogy élvezem is, hiszen a válogatás során gyakran leragadok a YouTube--t böngészve különféle muzsikák után.

Most következzék néhány statisztika meg észrevétel:

- Egy év alatt közel 15 000 letöltést produkált a blog (egy új, 0-ról indulónál szerintem ez nem rossz);

- Az átlagos értékelés 3,69 (megj: az "5* lenne" résztvevőket és a külföldi számokat nem számoltam bele);

- Az elmúlt 365 nap alatt:

  • 113+50 db kiváló (*****)
  • 70 db kellemes (****)
  • 47 db közepes (***)
  • 43 db gyenge (**)
  • 23 db rossz (*)

osztályozású magyar klip került ki a blogra. (Ez persze azt is jelzi, hogy nem vagyok mazochista, hogy pocsék zenéket hallgassak :);

- Érdekességként megemlíthető, hogy a külföldi számoknál összesen 4 olyan volt, aminél nem az angol volt az a másik nyelv (ezek között akad német, spanyol és lovári is).

- Az esetek 99 %-ban pontosan előre meghatározottan kerültek ki a videók, néha késtem csak (utólagos mea culpa az olvasóktól);

- A legnézettebb videó (meglepetés!) a Mézga család főcímdala volt (itt érzésem szerint az is erősen közrejátszott, hogy az üzemetető a főoldalra is kitette);

- A legrégebbi videó is azon a héten volt látható: Atlantisz Együttes - Foxi Maxi matróz lett, 1967-ből.

- A legtöbb szám 2011-ből volt látható, egészen pontosan 75 db. (Ez is bizonyítja, hogy inkább a mostani zenékkel foglalkozom.) A kétezres évtizedből egyébként a 2009 volt a "legtermékenyebb" 25 db klippel, míg a kilencvenes évekből az 1999 (13 db). Megemlítem, hogy összesen 19 szám származott az 1990-t megelőző időkből, ebből kb. felének nem volt mozgóképes anyaga.

- A mostani és a régi zene összehasonlításában azt állapítottam meg, hogy a minőség eloszlásában nincs sok eltérés a mostani slágerek és a maiak között, azaz mostanság is vannak olyanok, amik évek múlva is ott lesznek a köztudatban, míg másokra alig-alig emlékszik valaki (azok is általában a rajongók).

- Érdekességként megemlítem, hogy SP és Fluor is kapott már 5 csillagot: előbbi a Maradnék klipjéért (technikailag egy tökéletesen kivitelezett, stílusos dal), utóbbi pedig az Indigó utcával közösen előadott Pont, pont, pont -ért (amit általában a "lelkes" ellenrajongók is elismernek).

- Azok a mostani sztárok többsége, akik népszerűségben és ismertségben még nem túl elterjedtek (ami persze nem egyenesen arányos a minőséggel), de azért sokan ismerik őket és munkásságukat, igenis nézegetik a világhálót, és érdekli őket, hogy miket írnak a rajongók és a(z önjelölt) kritikusok. Ugyanakkor az osztályozásnál ez a csoport nagyon is a maximalizmusra törekszik (ami nem baj!), vagyis egy 3-4 értékelés már nem megfelelő nekik, csak az 5.

- Nem árulok el nagy titkot, hogy ezek a komentek (időnként kurtítva) átmennek a linkelt YouTube videók alá is - kivéve olyan 10-15 alkalmat, aminél a feltöltő letiltotta a hsz. lehetőségét, további 5-10-nél pedig utólagos engedély adása volt szükséges. (Hirtelen nem is emlékszem olyanra, aminél egy ilyen szám 3-asnál többet ért volna el a skálámon...)

- Igyekszem a mostani számokra is jobban koncentrálni (mert azt valószínűleg figyelik az előadók meg a producerek is), de nem kívánom feladni azt az idő közben bevezetett elvet, hogy két egymás követő napon ne legyen szám ugyanabból az esztendőből, és egy hónapban ne legyen két előadótól zene (utóbbinál nem érvényes az, ha valaki egy bandában is játszott, de más csapattal vagy szólókarrierben is alkotott). Ám egyes tematikus sorozatoknál ez előfordulhatnak kivételek, s nem véletlenül zártam az összefoglalót ezzel: a következő hetekben is egy ilyen várható, főleg a nyolcvanas évek zenéinek kedvelőinek.

Maradjanak velem a következő évre is!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napimagyarklip.blog.hu/api/trackback/id/tr854617686

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása